Käytännön ohjeistus saksanpaimenkoirankasvattajille
Koirien indeksit löytyvät koirakohtaisesti Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä.
Koira saa lonkkaniveldysplasiaindeksin (HD-indeksin), kun sille tulee suomalainen lonkkakuvaustulos tai jos koiralla ennestään on Suomessa kuvattuja jälkeläisiä alenevissa sukupolvissa. Seuraavasta indeksien päivityksestä alkaen saksanpaimenkoiran HD-indeksi näkyy jalostustietojärjestelmässä vain, jos sen arvosteluvarmuus (indeksin perässä suluissa ilmoitettava prosenttiluku) on vähintään 50 %. Tätä rajaa noudatetaan toistaiseksi. Vaadittava arvosteluvarmuus ylittyy, kun koiralla on joko oma kuvaustulos tai esimerkiksi 4-5 kuvattua jälkeläistä. Pelkän oman tuloksen perusteella lasketun indeksin arvosteluvarmuus on saksanpaimenkoiralla 57 %.
Koira pitää lonkkakuvata hyvissä ajoin ennen jalostuskäyttöä. Kuvan arvostelun jälkeen pitää odottaa seuraavaa indeksien päivitystä, jotta koiralle lasketaan HD-indeksi. Indeksit päivitetään tällä hetkellä vähintään neljä kertaa vuodessa. Indeksit lasketaan samanaikaisesti koko populaatiolle, yksittäisen koiran indeksiä ei voi laskea erikseen.
Indeksi yleensä muuttuu päivityskerrasta toiseen, koska koiran sukulaisille tulee uusia kuvaustuloksia. Myös laskennassa suoritettava pyöristys voi aiheuttaa hyvin pieniä heittoja indeksiluvussa. Rotujärjestö tulee tiedottamaan sivuillaan indeksin päivitysajankohdista. Tarkista mikä on koiran indeksi astutushetkellä, sillä PEVISA-ohjelman ehto koskee astutushetkellä voimassa olevia lukuja.
Uusi tuonti tai ulkomainen jalostusuros
Tarkista varmuuden vuoksi, onko koiralla jo indeksi Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä. Jos koiralla ei ole suomalaista indeksiä, huomioidaan sen mahdollinen ulkomainen indeksi.
Saksalainen indeksi huomioidaan arvona 100 + (100 – X), missä X on saksalainen BLUP-indeksi. Esimerkki laskemisesta: Uroksen saksalainen indeksi on 86. Indeksi huomioidaan edellä annetun kaavan mukaisesti lukuna 114. Yhdistelmän suomalaisella nartulla pitää olla indeksi 87 tai tätä suurempi luku.
Kennelliiton tietojen mukaan BLUP-indeksejä lasketaan saksanpaimenkoirille tällä hetkellä Saksassa, Tanskassa ja Norjassa (Norja päivitetty listalle 4.10.2012). Saksalaiset indeksit ovat löydettävissä julkisessa tietokannassa. Tanskalaiset indeksit ovat saatavilla Tanskan Kennelliiton jäsenille liiton Hundedatabasen-palvelusta ja norjalaiset indeksit Norjan Kennelliiton jäsenille liiton Dogweb-palvelusta. Tulosta itsellesi (tai Tanskan ja Norjan tapauksessa pyydä uroksen omistajaa tulostamaan) astutusajankohtana printti koiran ulkomaisesta indeksistä ja liitä se aikanaan pentueilmoitukseen. Jos sinulla ei ole printtiä tai todistusta astutusajankohtana voimassa olleesta ulkomaisesta indeksistä, ota yhteyttä Saksanpaimenkoiraliiton toimistoon.
Kennelliitto ei tallenna koirien ulkomaisia indeksejä, mutta tallentaa tiedon, että koiralla on pentueen asutushetkellä ollut riittävän suuruinen ulkomainen indeksi. Ulkomaisen indeksin suuruus ei vaikuta siihen millaisen indeksin koira saa Suomessa. Suomen indeksi perustuu Suomessa kuvattujen koirien tuloksiin.
Jos tuontikoiralla tai ulkomaisella uroksella ei ole suomalaista eikä ulkomaista indeksiä, voi sen parittaa sellaisen koiran kanssa, jonka indeksi on vähintään 101. Seuraa sen jälkeen missä vaiheessa koiralle tulee indeksi jalostustietojärjestelmään ja toimi luvun mukaisesti.
Jos koiralla on sekä suomalainen että ulkomainen indeksi, noudatetaan ensisijaisesti suomalaista indeksiä. Jos ulkomainen indeksi kuitenkin perustuu suurempaan materiaaliin (arvosteluvarmuus suurempi, kuitenkin vähintään 50 %) ja kasvattaja haluaa tehdä yhdistelmän ulkomaisen indeksin mukaisesti, tulee hänen ottaa asiassa yhteyttä Saksanpaimenkoiraliiton toimistoon ja saada liiton hyväksyntä tälle. Hyväksyntä ja tieto ulkomaisen indeksin suuruudesta liitetään pentueilmoitukseen.
Jos kummallakaan yhdistelmän koiralla ei ole indeksiä, on kyseessä poikkeaminen rodun PEVISA-ohjelmasta. Kennelliitto päättää poikkeusluvista rotujärjestön lausunnon perusteella. Poikkeuslupa pitää olla myönnetty ennen astutusta, jotta pentue rekisteröidään FI-rekisteriin. Tällaisessa tilanteessa tee ajoissa anomus ja pyydä lausunto rotujärjestöltä.
Rotujärjestö on sitoutunut seuraamaan ohjelman vaikutuksia ja tuo mahdolliset epäkohdat Kennelliiton tietoon. Jos et tämän ohjeen perusteella saa riittävää tietoa siitä, miten toimia, ota yhteys Saksanpaimenkoiraliiton toimistoon.
Saksanpaimenkoiraliiton toimiston yhteystiedot:
Puhelin (09) 805 5506, puhelinajat ma - pe 9-12
Telefax (09) 859 2343
Sähköposti spl.toimistospl.fi